Duurzame productie zonnepanelen Woon Duurzaam

20 mei 2021

Steeds meer huizen worden voorzien van zonnepanelen en dat is goed om te zien. Alleen staan we meestal niet stil bij hoe duurzaam de zonnepanelen zelf zijn. Worden er wel duurzame materialen gebruikt en zijn de werkomstandigheden humaan?

Zonnepanelen in Nederland

Nederland is Europees koploper in zonne-energie en heeft dus ook een grote afname van zonnepanelen. Hierdoor hebben nu één op de acht huizen zonnepanelen en het aantal huizen met zonne-energie zal de komende jaren verdrievoudigen volgens het Planbureau voor de Leefomgeving. Van de Nederlandse zonnepanelen komt 80% uit China. Niet gek dat China een van de grootste producenten van zonnepanelen ter wereld is.

Een rapport van onderzoekers aan de Britse Sheffield Hallam University toont aan dat Chinese bedrijven die gemoeid zijn met de productie van zonnepanelen gebruikmaken van dwangarbeid door Oeigoeren. Ook de belangrijkste grondstof voor zonnepanelen, polysilicium, komt uit de regio Xinjiang waar de Oeigoeren wonen. Deze regio is goed voor 45% van de wereldwijde productie van polysilicium. Hierdoor is de kans heel groot dat zonnepanelen op de Nederlandse daken misschien door dwangarbeid zijn gemaakt. Daarbij werken sommige fabrikanten nog met schadelijke materialen, deze zijn ook moeilijk te recyclen.

De leveranciers van Woon Duurzaam

Voor mensen die zonnepanelen willen kopen, kan met behulp van de SVTC scorecard een verantwoordelijke producent worden gekozen. De scorecard van The Silicon Valley Toxics Coalistion (SVTC) laat zien hoe bedrijven presteren op het gebied van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Dit om ervoor te zorgen dat de PV-fabrikanten werknemers, gemeenschappen en het milieu beschermen. De leveranciers waar Woon Duurzaam mee werkt, scoren hoog op deze scorecard en staan in de top 5. Zo werken wij samen met SunPower en Q CELLS. Daarnaast werkt Woon Duurzaam met de zonne-omvormers van SMA. Deze omvormers worden op een duurzame manier in Duitsland geproduceerd. De fabriek is voorzien van de nieuwste energiebesparende maatregelen en combineert deze met hernieuwbare energiebronnen.

SunPower heeft fabrieken voor de montage van haar PV panelen in Frankrijk, Mexico, Maleisië en de Filipijnen. Daarbij hebben ze in de fabrieken verschillende maatregelen om verspilling van water tegen te gaan en kopen ze waar mogelijk de materialen lokaal in. Daarbij vermijden ze materialen die gevaarlijk afval kunnen opleveren. Dit allemaal om zo duurzaam, ecologisch en sociaal rechtvaardig mogelijk te produceren. Q CELLS heeft haar fabrieken voor de montage van de PV panelen in Maleisië, de Verenigde Staten, Zuid Korea en China staan. Ook zij doen er alles aan om zo duurzaam, ecologisch en sociaal rechtvaardig mogelijk te produceren.

}}