Op de wachtlijst voor een warmtepomp: Hoe Woon Duurzaam omgaat met leveringsvertraging van warmtepompen

8 apr. 2022

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de energieprijzen explosief zijn gestegen. De vraag naar warmtepompen en andere verduurzamingsmaatregelen is hierdoor enorm toegenomen. De huidige situaties in de wereld, de productie achterstanden door de afgelopen corona jaren, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, logistieke problemen zoals het vastgelopen schip in het Suezkanaal en de grondstoftekorten hebben gezorgd voor langere wachttijden op warmtepompen en onzekerheid over prijsstijgingen. We verwachten dat deze situatie dit jaar enigszins zal normaliseren, maar hebben daar helaas geen invloed op. We vertellen je graag hoe wij met deze situatie omgaan en wat onze oplossingen hiervoor zijn.


Om onze klanten op een goede manier te bedienen werkt Woon Duurzaam met een wachtlijst voor warmtepompen. Door je verduurzamingsplannen nu uit te werken en jouw bestelling te plaatsen, kunnen wij hetzelfde doen bij onze groothandel. Zo staan we samen in de wacht voor de producten die geleverd worden en kunnen we ze leveren wanneer ze beschikbaar komen. Onze groothandel levert net als wij de binnenkomende producten uit op volgorde van bestelling. We werken ook in deze situatie maximaal klantgericht. We houden contact en communiceren open over hoe het er met de leveringen voor de gasvrije verwarmingsinstallatie van onze klanten voor staat. We proberen om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden. En als het toch allemaal tegenvalt, komen we er in goed overleg altijd uit.


Een goed plan en subsidie

Dat je wat langer op je warmtepomp moet wachten, betekent niet dat je niet kan starten met je persoonlijke verduurzamingsplan. Je woning verduurzamen, is iets wat je niet zomaar in een middag realiseert. Een goed plan zorgt voor overzicht en een gestructureerde uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen. De subsidies op energiebesparende maatregelen zijn in januari 2022 flink verhoogd. Je zou bijvoorbeeld nu al kunnen beginnen met het isoleren van je woning. Door je huis goed te isoleren en waar nodig het glas te vervangen voor HR ++(+) glas, zorg je voor een flinke daling van je energiekosten. Laat je een warmtepomp installeren, dan kom je bij bestaande woningen, net als voor isolatie en glas vervanging, in aanmerking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor meer subsidie kun je ook maatregelen combineren. Voor meer informatie over de wijzigingen in de ISDE subsidie bezoek je de website van RVO.


Het hele pakket

Voor een volledige gasvrije of energieneutrale woning moeten de volgende onderdelen goed op elkaar worden afgestemd: warmteopwekking & warmte afgifte, isolatie, ventilatie en energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen. Door je huis goed te isoleren, beperk je het warmteverlies in je woning. Je warmtepomp en/of cv-ketel verbruikt daardoor dan ook minder energie. Je radiatoren vervangen of vloerverwarming aanleggen, betekent dat je met lagere temperaturen je woning kan verwarmen, waardoor je warmtepomp en/of cv-ketel zuiniger kan werken. Een goed werkend ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je woning gezond en comfortabel blijft. Het juiste aantal zonnepanelen kan ervoor zorgen dat veel, en soms zelfs alle, door je warmtepomp gebruikte elektriciteit zelf opwekt wordt.


}}