Wait! But Why? Met winddelen naar een energieneutrale woning

5 apr. 2023

De gaskraan gaat dicht, we gaan afkicken van aardgas en daarmee verandert onze manier van wonen. Het zou tijd worden, hoor ik de mensen in het Groningse aardbevingsgebied al denken. Herken je dat ook dat je een besluit moet nemen of gewoon iets moet doen en dat telkens maar uitstelt? Zelfs als het geen grote impact op je leven heeft, lijkt het soms bijna onmogelijk om toch in beweging te komen. En dat is nu net wat we nodig hebben, dat jij samen met ons in beweging komt en niet langer wacht met de onvermijdelijke stap naar energieneutraal of gasloos wonen. Wij zijn Woon Duurzaam en hebben besloten er alles aan te doen om het jou zo makkelijk mogelijk te maken om in beweging te komen.


Heb je het gevoel er nog niet klaar voor te zijn? Herken je de argumenten die je naar voren brengt om de stap nog even uit te stellen? Zelfs wanneer je je heel erg bewust bent van de gevolgen van onze aardgas verslaving, betekent dat nog niet dat je al bereid bent op te geven wat je nu hebt. Mensen zijn nu eenmaal geprogrammeerd om verandering te wantrouwen om daarmee gevaar af te wenden. Daarnaast zijn onze hersenen continu op zoek naar energiebesparing. Dat is waarom we zo veel mogelijk van onze handelingen automatiseren. Herinner je je nog hoeveel energie het kost om te leren fietsen of een auto te leren besturen? Je hoeft er nu niet eens meer over na te denken. Gelukkig staat hier tegenover dat we, wanneer het echt niet anders kan, ons als soort ook heel goed kunnen aanpassen aan veranderende situaties. En in dat ene bijzinnetje zit nu net de angel van dit verhaal. Wanneer is de situatie voor jou zo erg dat het beschermingsmechanisme van de hersenen je de stap naar verandering toestaat?


Wanneer is ons besef van urgentie groot genoeg?

Dat hangt van heel veel factoren af. Wanneer je in Groningen in het aardbevingsgebied woont, zal de urgentie jou niet ontgaan zijn en ben je al lang bereid om alles te doen wat binnen jouw mogelijkheden ligt om van het gas los te gaan. Je voelt dat niet alleen, je herkent het ook bij anderen. Woon je ver weg van het aardbevingsgebied, word je niet geconfronteerd met extreme droogte, grote wateroverlast of superstormen? Dan is de kans dat jij en de mensen in jouw omgeving er al aan toe zijn om van het gas los te komen veel kleiner. Wij komen de argumenten waarmee het onvermijdelijke nog een tijdje wordt uitgesteld dagelijks tegen. Gelukkig heeft de samenwerking van de Windcentrale met Woon Duurzaam het argument over een ongeschikt dak voor zonnepanelen opgelost. Koop samen met mensen die geloven waar jij in gelooft je eigen windmolen en je bent er zeker van dat jouw stroom met liefde voor de aarde wordt opgewekt. Zo hebben we in elk geval één argument om nog even te wachten samen getackeld.


Om alle bezwaren weg te nemen en de problemen op te lossen, hebben we veel meer mensen nodig die de stap naar een fossiel vrij leven durven te zetten. De Groningers gaan het zonder onze hulp niet redden. Je vraagt je nu misschien af of we daar dan helemaal niets aan kunnen doen?


Gelukkig ligt dat toch anders, dat kunnen we zeker wel.

Mensen komen niet alleen in beweging wanneer er gevaar dreigt, maar ook wanneer er een groot verlangen is. Een verlangen dat zo groot is dat je niet meer te houden bent, dat je bereid maakt om de grootste gevaren te trotseren. Een verlangen zo groot als het verlangen, dat je voelt wanneer je net verliefd bent en jouw liefste ver weg van je woont. De kracht en creativiteit die zich in jou ontwikkelt om je liefste zo snel mogelijk weer in je armen te kunnen sluiten, is het soort energie dat we nodig hebben om met plezier en grote snelheid van gas los te gaan.


Maar hoe dan?

Gelukkig is dat minder moeilijk dan het lijkt. We spreken nu af onze focus te verleggen naar de positieve dingen die de veranderingen met zich mee brengen. We praten op verjaardagen alleen nog maar over de leuke dingen die een energieneutrale woning – met eigen zonnepanelen op het dak of stroom uit je eigen windmolen – en aardgasloos wonen met zich meebrengt. We vertellen elkaar hoe fijn het is om volledig ontzorgd binnen een paar dagen de overstap naar een gezonde en comfortabele gasloze woning te maken. Je stelt de buurman voor niet langer te wachten en er samen nu voor te kiezen jouw hele straat in beweging te brengen, eens lekker gek te doen en allemaal van gas los te gaan.

Dat waar we samen in geloven maken we waar.

Ik geloof dat wij de wereld gezonder door kunnen geven aan onze kinderen dan wij hem van onze ouders hebben ontvangen. Wat geloof jij?

Jouw keuze verandert de wereld. In elk geval jouw stukje van de wereld.

}}