All-electric warmtepompen

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het gas af. Bij nieuwe woningen zijn all-electric warmtepompen veelal direct geschikt, voor oudere woningen kijken we eerst naar het toepassen van isolatie en het overschakelen naar lage-temperatuur verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming.


Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit een bron in de omgeving. Dit kan de buitenlucht zijn, de aardbodem of het grondwater. Deze warmte wordt gecomprimeerd tot een warmte om een boiler te vullen met warm water. In de boiler zit een warmtewisselaar die de warmte uit de boiler gebruikt om vervolgens de cv-installatie van warmte te voorzien. Lees hier meer over de werking van een warmtepomp.


De voordelen van een all-electric warmtepomp

Het voordeel van een all-electric warmtepomp is dat je je gasaansluiting helemaal kunt verwijderen. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie voor de verwarming en koelt niet zo snel af als de verwarming uit staat. Voor deze huizen is een all-electric warmtepomp vaak een goede oplossing waarmee de stap naar volledig gasvrij wonen gezet kan worden. Zo bespaar je op de maandelijkse energierekening en minimaliseer je de co2-uitstoot van je woning.






 Onze keuzes


Nefit Bosch EnviLine all-electric warmtepomp

De Nefit Bosch EnviLine warmtepomp is een begrip in de markt. Hoogwaardige kwaliteit met een hoge COP, een groen energielabel en fluisterstille werking. Voor zowel verwarmen, als koelen. Met 40 configuraties – van compact tot volledig geïntegreerde modellen – biedt Nefit Bosch ook voor jouw woning een oplossing op maat.

  • Aanvoertemperatuur tot 62°C
  • Verwarming, koeling en warm tapwater met duurzame energie uit de buitenlucht
  • Modulerende werking: past het vermogen aan, aan de vraag en is daardoor extra zuinig is met elektriciteit in vergelijking met aan/uit-warmtepompen
  • Maatwerk voor elke woning, dankzij uitgebreide keuze binnen- en buitenunits
  • Bediening via app, online monitoring en beheer op afstand (optie)

Vaillant aroTHERM plus warmtepomp

Een natuurlijk koudemiddel, uitstekende geluidseigenschappen en de mogelijkheid om op hoge temperaturen te verwarmen, allemaal geïntegreerd in één machine. De aroTHERM plus van Vaillant is daarmee een zeer toekomstbestendige warmtepomp.

  • 24 dB(A) op 5 m
  • Verwarming, koeling en warm tapwater tegen tot 540% rendement
  • A+++ energielabel
  • Gegarandeerde werking tot buitentemperaturen van -25°C
  • Aanvoertemperatuur tot 75°C

Viessmann Vitocal 222-S lucht/water warmtepomp

De Vitocal lucht/water warmtepomp van Viessmann is van zeer hoge kwaliteit. Ze gaan heel lang mee, zijn fluisterstil en hebben een mooi design. De warmtepompen staan bekend als een van de besten op de Europese markt.

  • Fluisterstil door Advanced Acoustic Design
  • Mooi design
  • Onderhoud op afstand mogelijk
  • Meerdere uitvoeringen mogelijk

Viessmann Vitocal 200-S lucht/water warmtepomp

De Vitocal lucht/water warmtepomp van Viessmann is van zeer hoge kwaliteit. Ze gaan heel lang mee, zijn fluisterstil en hebben een mooi design. De warmtepompen staan bekend als een van de besten op de Europese markt.

  • Fluisterstil door Advanced Acoustic Design
  • Mooi design
  • Onderhoud op afstand mogelijk
  • Meerdere uitvoeringen mogelijk

ATAG Energion M all-electric warmtepomp

De ATAG Energion M compact is een all-electric warmtepomp en heeft daardoor geen aardgasaansluiting meer nodig. Daarbij is de warmtepomp op elke gewenste plek te plaatsen door zijn compacte design en geïntegreerde boiler. Een goede oplossing voor nieuwbouw en bestaande huizen.

  • Geen aardgasaansluiting nodig
  • Gegarandeerde werking tot buitentemperaturen van -20ºC
  • Komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie
  • Geschikt voor iedere woonsituatie door zijn compacte design
  • Stilste in zijn klasse

Soorten all-electric warmtepompen

All-electric warmtepompen zijn beschikbaar als lucht/water warmtepomp of als water/water warmtepomp. Deze termen vertellen iets over de bron waar de warmtepomp haar warmte uit haalt.

 

Lucht/water warmtepompen

Bij een lucht/water warmtepomp wordt verwezen naar de bron waar warmte uitgehaald wordt en waar deze warmte weer in wordt afgegeven. Deze warmtepompen zijn beschikbaar als split en als monoblock. De warmte wordt bij een splitsysteem door de buitenunit uit de buitenlucht gehaald en via het middel in de leidingen naar de binnenunit gebracht. De binnenunit geeft deze warmte af aan het verwarmingswater in de cv-installatie. Bij een monoblock warmtepomp zit het hele systeem in de buitenunit en die maakt dan ook in deze buitenunit direct het warme water dat naar het cv-systeem gebracht wordt.


Water/water warmtepompen

Dit type warmtepomp haalt de warmte veelal uit de bodem en soms ook uit zonnepanelen op je dak. Dit betreft vaak zonnepanelen met een extra warmtewisselaar, die de buitenlucht als bron gebruikt om via het water met antivries warmte te winnen. Vanwege de combinatie met zonnepanelen, of PV panelen wordt dit ook wel een PVT warmtepomp genoemd. De T staat dan voor thermisch. Deze warmtepompen maken geen gebruik van de buitenlucht als bron voor hun warmte, maar van een zogenaamde gesloten bodembron. Daarom worden het ook wel bodemwarmtepompen genoemd. Technisch werkt dit systeem als volgt. Er gaat een lange kunststof slang de bodem is, soms wel 150 meter diep. In de slang stroomt water met antivries rond dat door de warmtepomp gebruikt wordt om warmte uit te halen. Het water met de antivries in de slang stroomt door de slang en warmt door de wand van de slang weer op neemt en de temperatuur van de bodem aan. Hierdoor heeft de warmtepomp altijd een constante temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius beschikbaar om warmte uit te halen.


Een bodembron heeft een veel gunstiger en stabieler rendement dan een warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt. Nog een groot voordeel van een bodembron is dat je voor de koeling in de zomer de warmtepomp niet aan hoeft te zetten. Je kan je woning afkoelen met de temperatuur van het water dat door de bodembron stroomt zonder dat de warmtepomp daarvoor hoeft te werken. Je gebruikt dan bijna geen energie voor je koeling en je stopt de warmte die je uit je huis gehaald hebt terug in de grond, waar deze op je wacht tot het winter wordt en je de warmte er weer uit kan halen.


Verschillen in bouw

De meeste all-electric warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Maar er zijn ook hybride warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Dit noem je een monoblock warmtepomp. Deze unit kan binnen of buiten staan.


Split warmtepompen

Een split warmtepomp is opgedeeld in twee aparte apparaten. Een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht en de binnenunit geeft deze warmte af aan het cv-water. Om dat zo te kunnen doen, worden de twee apparaten met elkaar verbonden door leidingen. Door deze leidingen stroomt het middel dat de warmtepomp nodig heeft om haar werk te kunnen doen.

 

Monoblock warmtepompen

Alles wat er moet gebeuren om warmte aan je cv-water of aan de binnenlucht over te dragen, gebeurt in één apparaat. Uit een monoblock komt dus direct warm verwarmingswater of warme lucht.




Een totaaloplossing voor gasloos wonen

Voor een gasloze en energieneutrale woning is een breed pakket aan maatregelen nodig. Van het isoleren van je woning en de overgang op een ander verwarmingssysteem tot het aanbrengen van zonnepanelen. Woon Duurzaam is thuis in alle disciplines en heeft daarom alles in huis om de juiste mix aan maatregelen voor jouw woning te adviseren en volledig uit te voeren. Met als resultaat een energieneutrale woning zonder maandelijkse energiekosten.



Start jouw woningadvies



Meer over onze integrale aanpak



Veelgestelde vragen over all-electric warmtepompen

Kan een all-electric warmtepomp ook koelen?

Veel luchtwarmtepompen kunnen ook de woning verkoelen. Het is wel de vraag of dat verstandig is. Een warmtepomp wordt meestal aangeschaft om te besparen op de energierekening. Een warmtepomp wordt meestal aangeschaft om te besparen op de energierekening. Het kost veel energie om de woning te koelen. Bovendien kun je er niet te hard mee koelen. Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn.


Een water/water warmtepomp (bodemwarmtepomp) is beter geschikt om je huis te koelen. Dit type warmtepomp kan een woning passief koelen, wat betekent dat het in tegenstelling tot een luchtwarmtepomp de woning energiezuinig kan koelen.

Is mijn huis geschikt voor een all-electric warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp is vooral geschikt voor woningen met redelijke tot goede isolatie. Ook andere zaken spelen een rol, zoals het afgiftesysteem van je woning. Voor het plaatsen van een warmtepomp is binnen in de woning ruimte nodig. Hoeveel ruimte is afhankelijk van de soort warmtepomp. Weten of je huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp? Start het woningadvies.


Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een all-electric warmtepomp?

De subsidie die je kan ontvangen voor het plaatsen van een warmtepomp bedraagt tussen de € 500,- en € 3.300, –. Voorwaarde voor de subsidie is dat de warmtepomp minimaal een vermogen heeft van 400 kWh. De hoogte van de subsidie verschilt per merk, type en geïnstalleerd vermogen. Op de website van het rvo vind je een lijst met een indicatief subsidiebedrag per merk, type en vermogen. Lees meer over subsidies voor verduurzaming.

Hoeveel bespaar ik met een all-electric warmtepomp?

Doordat je een all-electric warmtepomp installeert bespaar je direct op je gasverbruik en verminder je jouw CO2 uitstoot. De hoogte van de besparing verschilt natuurlijk wel per type woning en levensstijl. Om te weten hoeveel jij met jouw woning kunt besparen kun je bij Woon Duurzaam het woningadvies starten.