Zonnepanelen

Als onderdeel van energieneutraal wonen moet je naast duurzaam verwarmen ook duurzaam energie opwekken. Zonnepanelen zijn de nummer één oplossing hiervoor en worden elk jaar weer beter. Er zijn veel verschillen tussen zonnepanelen in termen van prijs, kwaliteit en esthetiek. Wij kiezen voor de beste panelen en omvormers zodat jij gegarandeerd een kwart eeuw kan genieten van je zelf opgewekte zonnestroom.



De voordelen van zonnepanelen

  • Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en bespaar je op de maandelijkse energierekening.
  • Door zonne-energie te produceren draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst.
  • Verdien je investering binnen 5 tot 7 jaar terug.
  • Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van je woning verhogen.

 



Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit in je woning te kunnen gebruiken zet de omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte stroom direct gebruiken.


Wek je meer elektriciteit op dan dat je op dat moment gebruikt, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen word je dus zelf een energieleverancier. Het verschil tussen de elektriciteit die je afneemt van het net en de hoeveelheid elektriciteit die je aan het net levert wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Dit heet salderen.




Onze keuzes

Triple Solar PVT-paneel

Het Triple Solar PVT-paneel staat voor gasloos verwarmen, en dat in alle seizoenen, 24 uur per dag. Dit zonder grondlus, of buitendeel. Het Triple Solar-systeem bestaat uit PVT warmtepomppanelen en een water/water warmtepomp. De voorkant van de panelen bestaat uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T). Die zorgt, samen met de stille water/water warmtepomp, voor verwarming en warm water. Kortom: een complete oplossing voor duurzame energie.

Sunpower Maxeon 390 Wp zonnepaneel

Een zonnepaneel is pas echt duurzaam als hij lang meegaat. Met het Sunpower Maxeon 390 Wp zonnepaneel ben je daarvan verzekerd. Met 25 jaar volledige garantie en een volledige cradle to cradle productie is dit één van de meest duurzame zonnepanelen. De Sunpower Maxeon-cellen zijn 31 procent efficiënter dan bestaande panelen. Dankzij metalen dragers kunnen zonnecellen buigen waar andere breken en zijn de panelen 4 keer zo betrouwbaar als conventionele panelen.

Sunpower P19 325 Wp zonnepaneel

Met Sunpower P19 325 Wp ben je eveneens verzekerd dat de zonnepanelen lang meegaan. Met 25 jaar volledige garantie en een volledige cradle to cradle productie is dit één van de meest duurzame zonnepanelen. Dankzij de parallelle circuits zorgen de zonnecellen van de Sunpower P19 tot 28 procent meer energie uit hetzelfde m2 op een termijn van 25 jaar. Het zwart kader en zwarte backsheet zorgen voor een esthetisch mooi paneel.


Een totaaloplossing voor gasloos wonen


Voor een gasloze en energieneutrale woning is een breed pakket aan maatregelen nodig. Van het isoleren van je woning en de overgang op een ander verwarmingssysteem tot het aanbrengen van zonnepanelen. Woon Duurzaam is thuis in alle disciplines en heeft daarom alles in huis om de juiste mix aan maatregelen voor jouw woning te adviseren en volledig uit te voeren. Met als resultaat een energieneutrale woning zonder maandelijkse energiekosten.



Start jouw woningadvies



Meer over onze integrale aanpak




Veelgestelde vragen

Wat leveren zonnepanelen op?

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden. Het rendement van zonnepanelen is ook afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen en de omvormer, en niet te vergeten het vermogen van de zonnepanelen. Eventuele schaduwvorming door omliggende gebouwen of bomen kan de opbrengst verminderen. Tenslotte ben je natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel en hoe intens de zon schijnt.

Hoe werkt salderen?

Het verschil tussen de stroom die je levert en de stroom die je afneemt, wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Dit heet salderen. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Hier zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, maar is meestal rond de 9 cent per kWh.

Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen is meestal geen vergunning nodig. Wel kan er een omgevingsvergunning voor bouwen nodig zijn, bijvoorbeeld als de panelen bij een schuin dak te veel uitsteken of bij een plat dak te dicht bij de dakrand staan. Of je voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak een vergunning nodig hebt, kun je controleren via het Omgevingsloket of navragen bij de gemeente. Ook wanneer jouw woning een monument is zul je een vergunning aan moeten vragen.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen is doorgaans niet nodig. Op zonnepanelen is een vuilafstotende coating aanwezig. Bovendien staan zonnepanelen doorgaans schuin zodat regenwater meeste vuil wegspoelt. Is het langdurig droog weer of is er veel luchtvervuiling in de buurt dan zullen je zonnepanelen sneller vies worden. Zonnepanelen kun je het beste reinigen met kalkvrij water.

Dien ik mijn zonnepanelen te verzekeren?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Je hoeft ze niet los te zekeren. Wel is het doorgaans noodzakelijk om aan je verzekeraar door te geven dat er zonnepanelen op je woning zijn geplaatst.