Hybride warmtepompen

Met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik van je woning. Ben je klaar om je huis te verduurzamen, maar wil je nog niet de overstap maken naar een vol-elektrisch huis? Dan is een hybride warmtepomp de perfecte tussenoplossing. Met een hybride warmtepomp verwarm je je huis duurzaam en verbruik je minder gas.Wat is een hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp worden twee technieken met elkaar gecombineerd die van elkaar verschillen. In het geval van een hybride warmtepomp is er een combinatie van een gasgestookte ketel met een elektrische warmtepomp. Een groot gedeelte van de tijd zal de warmtepomp je huis verwarmen en springt de cv-ketel alleen bij als de warmtevraag van de woning te hoog is voor de warmtepomp.Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp neemt bij lage temperatuur warmte op uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt vervolgens bij hoge temperatuur weer afgegeven. Lees hier meer over de werking van een warmtepomp.


Bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. De warmtepomp zal voor het grootste gedeelte je huis verwarmen op de eerder beschreven manier. Hierbij stuurt de warmtepomp het warme water naar een open verdeler. Hier komen de warmwaterbronnen van de warmtepomp en cv-ketel samen. Wanneer de warmtebehoefte te groot is voor de warmtepomp, dan pas springt de cv-ketel bij.De voordelen van een hybride warmtepomp

Het voordeel van hybride warmtepompen is dat je op gas bespaart, maar tegelijkertijd met je cv-ketel kan blijven verwarmen op zeer koude dagen. Zo ben je altijd voorzien van onbeperkt warm douchewater. Als je woning nog niet zo goed geïsoleerd is, kan je op deze manier toch met een zuinige warmtepomp in een groot deel van je warmtebehoefte voorzien.


De besparingen op je gasverbruik kan oplopen tot wel 70% en daarbij stoot je ook tot 25% minder CO2 uit. Daarbij heeft een warmtepomp een hoog rendement tot soms wel meer dan 500%. Dit komt doordat een groot gedeelte van de benodigde energie (warmte) ‘gratis’ wordt gewonnen uit de buitenlucht. Hierdoor hoef je maar een kleine hoeveelheid energie in te kopen om met de ‘gratis’ energie bruikbare warmte te maken. Met 1 kWh stroom maakt de warmtepomp 2 tot 5 kWh aan warmte. Hierdoor is de efficiëntie van de warmtepomp erg hoog.Soorten hybride warmtepompen

De meeste hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Wanneer je je woning in stappen verduurzaamt, kun je kiezen voor een all-electric ready hybride warmtepomp.Lucht/water warmtepompen

De meeste hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Ze halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan het water van het verwarmingssysteem. Deze warmtepompen zijn beschikbaar als split en als monoblock. De warmte wordt bij een splitsysteem door de buitenunit uit de buitenlucht gehaald en via het middel in de leidingen naar de binnenunit gebracht. De binnenunit geeft deze warmte af aan het verwarmingswater in de cv-installatie. Bij een monoblock warmtepomp zit het hele systeem in de buitenunit en die maakt dan ook in deze buitenunit direct het warme water dat naar het cv-systeem gebracht wordt.


All-electric ready warmtepomp

Een all-electric ready warmtepomp is een hybride warmtepomp die werkt met je cv-ketel, maar kan ook zelfstandig je huis verwarmen wanneer je dit later nog beter hebt geïsoleerd. Voor warm tapwater sluit je dan een boiler aan op de warmtepomp. Bij een all-electric ready warmtepomp wordt vaak gekozen voor een iets hoger vermogen dan bij een normale hybride warmtepomp, zodat je zeker weet dat hij je woning ook bij lage temperaturen zelfstandig kan verwarmen. Een all-electric ready warmtepomp is een goede keus als je jouw woning in stappen gaat verduurzamen. Het is wel belangrijk te weten welk vermogen je in de toekomst nodig gaat hebben.

Onze keuzes


ATAG Energion M hybride lucht/water warmtepomp

De ATAG Energion M hybride warmtepomp is de perfecte tussenoplossing voor het volledig overgaan naar ‘all-electric’ en is met name geschikt voor bestaande woningen. De warmtepomp werkt samen met elke cv-ketel, die alleen bijspringt bij een lage buitentemperatuur of als de warmtevraag groter is dan de warmtepomp biedt.

 • De ATAG warmtepomp werkt samen met iedere cv-ketel
 • Zeer compact en erg geschikt voor bestaande- en nieuwbouw woningen
 • Stilste in zijn klasse
 • ‘BOOST’ functie: snel warm water
 • Upgrade het energielabel van je woning

Remeha Elga Ace hybride lucht-water warmtepomp

De Remeha Elga Ace hybride warmtepomp is met name geschikt voor oudere woningen waar de stap naar volledig gasloos nog wat verder weg is. Hij wordt in één dag geïnstalleerd en werkt samen met je bestaande cv-ketel. De totale kosten bedragen € 4500 en de terugverdientijd is aantrekkelijk. 

 • De Elga warmtepomp werkt samen met iedere cv-ketel 
 • Zeer compact en erg geschikt voor oudere woningen 
 • Geschikt voor elk type afgiftesysteem 
 • Ook te leasen: direct besparen zonder investering 
 • Upgrade het energielabel van je woning

Itho Daalderop HP-M 25 i hybride warmtepomp

De ‘geen gedoe’ hybride warmtepomp van Itho Daalderop is dé oplossing voor oudere woningen met een laag gasverbruik. Doordat er warmte wordt onttrokken uit zowel de buiten – als de ventilatielucht is er geen buitenunit meer nodig. Hierdoor ben je er 100% van verzekerd dat er geen geluidsoverlast is bij jou of je buren.

 • Fluisterstil: géén buiten-unit
 • Benut buitenlucht én ventilatielucht
 • Tot wel 50% besparing op je gasverbruik
 • 7 jaar garantie
 • Duurzaam: natuurlijke energie uit de lucht

Verschillen in bouw

Hybride warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten: de split warmtepomp en de monoblock warmtepomp.

 


Split warmtepompen

Een split warmtepomp is opgedeeld in twee aparte apparaten. Een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht en de binnenunit geeft deze warmte af aan het cv-water. Om dat zo te kunnen doen, worden de twee apparaten met elkaar verbonden door leidingen. Door deze leidingen stroomt het middel dat de warmtepomp nodig heeft om haar werk te kunnen doen.

 

Monoblock warmtepompen

Alles wat er moet gebeuren om warmte aan je cv-water of aan de binnenlucht over te dragen, gebeurt in één apparaat. Uit een monoblock komt dus direct warm verwarmingswater of warme lucht.

Een totaaloplossing voor gasloos wonen

Voor een gasloze en energieneutrale woning is een breed pakket aan maatregelen nodig. Van het isoleren van je woning en de overgang op een ander verwarmingssysteem tot het aanbrengen van zonnepanelen. Woon Duurzaam is thuis in alle disciplines en heeft daarom alles in huis om de juiste mix aan maatregelen voor jouw woning te adviseren en volledig uit te voeren. Met als resultaat een energieneutrale woning zonder maandelijkse energiekosten.Start jouw woningadvies
Meer over onze integrale aanpak


Veelgestelde vragen over warmtepompen

Kan een hybride warmtepomp ook koelen?

De meeste hybride warmtepompen kunnen ook de woning verkoelen. Het is wel de vraag of dat verstandig is. Een hybride warmtepomp wordt meestal aangeschaft om te besparen op de energierekening. Door te koelen met de warmtepomp ga je extra elektriciteit verbruiken. Hiermee wordt de besparing mogelijk deels of helemaal teniet gedaan.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp?

Met de aanschaf van een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor subsidie. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) ontvang je vanaf €500 subsidie voor een warmtepomp. Dit bedrag kan oplopen tot €2.500 afhankelijk van het merk, type en vermogen van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW krijg je €1.500 tot €1.800 subsidie. Om in aanraking te komen voor de subsidie moet je wel aan bepaalde voorwaarde voldoen. Lees meer over subsidies voor verduurzaming.

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Doordat je een hybride warmtepomp installeert, bespaar je direct op je gasverbruik en verminder je jouw CO2 uitstoot. De hoogte van de besparing verschilt natuurlijk wel per type woning en levensstijl. Toch kan de besparing op het gasverbruik wel oplopen tot 70%! Om te weten hoeveel jij met jouw woning kunt besparen kun je bij Woon Duurzaam het woningadvies starten.