Hybride warmtepompen
Met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik van je woning. Ben je klaar om je huis te verduurzamen, maar wil je nog niet de overstap maken naar een vol-elektrisch huis? Dan is een hybride warmtepomp de perfecte tussenoplossing. Met een hybride warmtepomp verwarm je je huis duurzaam en verbruik je minder gas.
Wat is een hybride warmtepomp?
Bij een hybride warmtepomp worden twee technieken met elkaar gecombineerd die van elkaar verschillen. In het geval van een hybride warmtepomp is er een combinatie van een gasgestookte ketel met een elektrische warmtepomp. Een groot gedeelte van de tijd zal de warmtepomp je huis verwarmen en springt de cv-ketel alleen bij als de warmtevraag van de woning te hoog is voor de warmtepomp.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een warmtepomp neemt bij lage temperatuur warmte op uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt vervolgens bij hoge temperatuur weer afgegeven. Lees hier meer over de werking van een warmtepomp.
Bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. De warmtepomp zal voor het grootste gedeelte je huis verwarmen op de eerder beschreven manier. Hierbij stuurt de warmtepomp het warme water naar een open verdeler. Hier komen de warmwaterbronnen van de warmtepomp en cv-ketel samen. Wanneer de warmtebehoefte te groot is voor de warmtepomp, dan pas springt de cv-ketel bij.
De voordelen van een hybride warmtepomp
Het voordeel van hybride warmtepompen is dat je op gas bespaart, maar tegelijkertijd met je cv-ketel kan blijven verwarmen op zeer koude dagen. Zo ben je altijd voorzien van onbeperkt warm douchewater. Als je woning nog niet zo goed geïsoleerd is, kan je op deze manier toch met een zuinige warmtepomp in een groot deel van je warmtebehoefte voorzien.
De besparingen op je gasverbruik kan oplopen tot wel 70% en daarbij stoot je ook tot 25% minder CO2 uit. Daarbij heeft een warmtepomp een hoog rendement tot soms wel meer dan 500%. Dit komt doordat een groot gedeelte van de benodigde energie (warmte) ‘gratis’ wordt gewonnen uit de buitenlucht. Hierdoor hoef je maar een kleine hoeveelheid energie in te kopen om met de ‘gratis’ energie bruikbare warmte te maken. Met 1 kWh stroom maakt de warmtepomp 2 tot 5 kWh aan warmte. Hierdoor is de efficiëntie van de warmtepomp erg hoog.
Soorten hybride warmtepompen
De meeste hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Wanneer je je woning in stappen verduurzaamt, kun je kiezen voor een all-electric ready hybride warmtepomp.
Lucht/water warmtepompen
De meeste hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Ze halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan het water van het verwarmingssysteem. Deze warmtepompen zijn beschikbaar als split en als monoblock. De warmte wordt bij een splitsysteem door de buitenunit uit de buitenlucht gehaald en via het middel in de leidingen naar de binnenunit gebracht. De binnenunit geeft deze warmte af aan het verwarmingswater in de cv-installatie. Bij een monoblock warmtepomp zit het hele systeem in de buitenunit en die maakt dan ook in deze buitenunit direct het warme water dat naar het cv-systeem gebracht wordt.
All-electric ready warmtepomp
Een all-electric ready warmtepomp is een hybride warmtepomp die werkt met je cv-ketel, maar kan ook zelfstandig je huis verwarmen wanneer je dit later nog beter hebt geïsoleerd. Voor warm tapwater sluit je dan een boiler aan op de warmtepomp. Bij een all-electric ready warmtepomp wordt vaak gekozen voor een iets hoger vermogen dan bij een normale hybride warmtepomp, zodat je zeker weet dat hij je woning ook bij lage temperaturen zelfstandig kan verwarmen. Een all-electric ready warmtepomp is een goede keus als je jouw woning in stappen gaat verduurzamen. Het is wel belangrijk te weten welk vermogen je in de toekomst nodig gaat hebben.