Zo bespaar je energie

10 apr. 2023

Naast de grotere ingrepen, zijn er ook eenvoudige maatregelen om energie te besparen. Minder energie verbruiken, betekent minder energie nodig hebben. En dat is natuurlijk goed voor het milieu. Wie op het dak niet genoeg ruimte heeft voor zonnepanelen, kan op eenvoudige wijze toch energie besparen. Hoe je dat precies doet? Lees hieronder de populairste bespaartips.


Dicht kieren en naden

Een van de meest voorkomende oorzaken van energieverspilling in huis is tocht. Dit probleem speelt met name bij oude woningen. Het dichten van kieren en naden is simpel en kan een flinke besparing opleveren. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat met de juiste maatregelen met ongeveer 70 kuub per jaar omlaag.


Ga bewust om met verlichting

Bijna 40 procent van je energieverbruik in huis gaat naar stroom. Door bewust om te gaan met verlichting kun je flink besparen. Doe de lampen uit als er niemand thuis is en vervang gloeilampen door LED-verlichting. Een LED-lamp is wel zeven keer zuiniger dan een gloeilamp, een mooie kosten- en energiebesparing.


Zet je verwarming een graadje lager

Door slimmer te verwarmen kun je zonder comfort te verliezen besparen op je energierekening. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden en wanneer je overdag thuis bent een graad lager dan dat je gewend bent. Hiermee bespaar je al 150 euro per jaar. Draai je je thermostaat ook nog terug als er niemand thuis is, dan komt daar nog een jaarlijkse besparing van 130 euro bovenop. Dat zijn nog eens bespaartips.


Kies voor zuinige apparaten

Kies bewust voor energiezuinige huishoudelijke apparaten. Per apparaat zijn er verschillende manieren om het energiegebruik te beperken. Zet je wasmachine bijvoorbeeld op de eco-stand in plaats van op het normale programma. En als een van je apparaten aan vervanging toe is, kies dan voor een apparaat met een zo groen mogelijk label: A+++.


Bespaar op warm water

Van al je gasverbruik gaat zo’n 20 procent op aan warm water. Het is dus slim om te besparen onder de douche en in de keuken met deze handige bespaartips. Het klinkt even simpel als dat het is: snelle winst haal je door korter te douchen. Warm water is vijftig keer meer milieubelastend dan koud water. Vijf tot tien minuten per dag douchen, zorgt bij veel mensen al voor een aanzienlijke besparing. In de keuken bespaar je flink door water niet langer te laten lopen dan nodig. Wie de temperatuur van de boiler lager instelt, bespaart ook flink op de energierekening.


Uit onderzoek

Zo’n 22 procent van de Nederlanders is echt bereid om te investeren in duurzaamheid. Dat blijkt uit het onderzoek naar de energietransitie dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd. Huiseigenaren zijn eerder geneigd om dit te doen dan mensen met een huurwoning. Een belangrijke reden is de waardestijging die een woning met een warmtepomp, goede isolatie of zonnepanelen oplevert.


}}